Strahovi i fobije

Strahovi su samo misli, a misli mogu biti otklonjene.

Da li mislite da se beba nakon rođenja plaši i zna šta je strah? Mislite li da ona ima fobije i da zazire od bilo čega?!

Naravno da NE!

Strahovi i fobije su nešto što nam je nametnuto, što smo sami kreirali, što smo doživeli na način koji nam nije odgovarao…

Strahovi su slike koje imamo u glavi i koje proizvode osećaje kao što su grč u stomaku, znojenje dlanova, tela, drhtanje, nesvesticu i slično.

Kako ih prevazići?

Najbolje je suočiti se sa njima! Ne odjedanput da ne bi taj strah još više bio uvećan, kao što je baciti dete u more a ono se boji i vrišti, prouzrokovaćete situaciju da nakon toga dete neće hteti čak ni da pokvasi mali prst u tom istom moru!

Znači to je pogrešan način.

Isto važi na primer i za strah od vožnje liftom – ne gurajte i ne ismejavajte osobu koja se plaši, već joj pomozite da prevaziđe taj strah.

Pitajte je kako se oseća, kakvu sliku vidi kad je u pitanju vožnja liftom? Upotrebite tehnike korak po korak.

Primer: Osoba koja se boji vožnje liftom bi najpre samo trebala da gleda kako lift dolazi i odlazi i kako se otvaraju vrata, stojeći ispred.
Zatim da napravi mali korak da oseti da je lift stabilan , siguran i sl. Ali da i dalje ne ulazi u njega. Postepeno osoba kada vidi da lift jeste zabavan način da se popne na npr.na šesnesti sprat umesto da ide peške, postepeno će prevazići taj strah…

Ja sam imala strah od dubine.

Bože, samo da ste mogli da vidite taj izbezumljeni izraz lica kada osetim da pod mojim nogama nema tla?Užas!
Naglasiću da obožavam da plivam i uvek sam volela vodu i da sam išla na časove plivanja kao dete, ali dubina je bila moja Fobija! Da dobro ste pročiatali – bila!
Odlazeći na more trudila sam se da upotrebim ove tehnike, deo po deo, korak po korak, pa bih se puštala malo po malo u deo gde tlo ne mogu doseći nogama…

Pomogla mi je i lopta. Bacila bih loptu dalje pa doplivala do nje ne razmišljajući o dubini već o lopti. (Skrenuti misli sa straha i prebaciti fokus na nešto drugo)
Moram se pohvaliti da sam stigla do bova koje su bile nekih 500m od obale.
Ali ne možete zamisliti tu sreću i zadovoljstvo koje sam osećala!! Postigla sam nešto što sam želela i pritom me niko nije na to primoravao, što je jako važno kada su strahovi u pitanju. Imala sam samo veliku podršku od mog partnera koji je bio uz mene i koji me je neprestano ohrabrivao!!

A to je od neprocenjive vrednosti! Osoba kad je spremna – sama će – ako želi – uraditi to.

Zato ako ste u strahu ili želite nekome da pomognete da ga prevaziđe, neophodno je ohrabrivanje i velika podrška i naravno mnogo strpljenja!

Zato – oslobodite vašu snagu jer ne postoji ništa na svetu čega bi se trebali plašiti!!

Kada jednom prevaziđete strah osećaćete se kao pravi pobednik! I ne samo to – ukoliko postoji još neki strah – prevazilaženje jednog pomoći će vam da prevaziđete i sve druge strahove!

Želim Vam život bez straha i fobija!

  • Print
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • email

Ostavite komentar


Prijavite se i preuzmite BESPLATNO "Razmišljaj Pozitivno" audio afirmacije u mp3 formatu...

Pozitivne Afirmacije